EPC keuring aanvragen

Wat is een EPC-keuring?

Een EPC-keuring is een soort check. Deze check kijkt naar hoe goed een woning, appartement of studio energie gebruikt. Het heet ook wel een energieprestatiecertificaat. Deze keuring wordt gedaan door een erkende EPC keurder.

Een EPC-keuring aanvragen is belangrijk, want het laat zien hoe groen je huis is. Dit certificaat laat ook zien waar je kunt besparen op de energiekosten in je huis. Het toont ook het energielabel van de woning.

Dit zijn letters van A tot G. Hoe dichter bij A, hoe beter de woning met energie omgaat.

Waarom is een EPC-keuring vereist?

Een EPC-keuring is nodig voor meerdere redenen. Het zorgt ervoor dat de koper of huurder weet hoe zuinig een woning is. Het helpt hen de energiekosten te zien. De keuring zorgt ook voor meer duurzaamheid.

Het maakt het makkelijker om te zien welke delen van het huis verbeterd kunnen worden om energie te besparen.

De wet zegt dat je een EPC-keuring nodig hebt als je een huis of appartement wilt verkopen of verhuren. Zonder dit certificaat mag je niet verkopen of verhuren. De keuring moet gedaan worden door een erkende EPC keurder.

Dit alles zorgt voor meer veiligheid en eerlijkheid in de huizenmarkt.

Hoe verloopt een EPC-keuring?

Een EPC-keuring verloopt in een aantal stappen. Allereerst zal een erkende EPC-keurder langskomen om de woning te inspecteren. Ze zullen verschillende zaken controleren, zoals de isolatie, verwarmingsinstallatie en ventilatiesysteem.

Tijdens de inspectie zal de keurder ook bepaalde gegevens opmeten en noteren, zoals de oppervlakte van de woning en het aantal ramen.

Na de inspectie zal de keurder deze gegevens verwerken in een softwareprogramma. Hiermee wordt berekend hoe energiezuinig de woning is en welke EPC-waarde eraan wordt toegekend. Dit is het energielabel van de woning.

Het EPC-rapportage wordt vervolgens opgesteld met alle belangrijke informatie over de energieprestaties van de woning.

Ten slotte ontvangt u als eigenaar het EPC-rapportage en kunt u dit gebruiken bij de verkoop of verhuur van de woning. Het rapport bevat ook aanbevelingen om de energieprestaties te verbeteren, zodat u energie kunt besparen en het comfort van uw woning kunt verhogen.

Dus, een EPC-keuring gebeurt door middel van een inspectie, berekening van de energiezuinigheid en het opstellen van een rapport met aanbevelingen.

Welke documenten zijn nodig voor een EPC-keuring?

Voor een EPC-keuring zijn een aantal documenten nodig. Dit omvat onder andere de bouwplannen van het gebouwinformatie over de isolatie van de woninggegevens over de verwarmingsinstallatie en eventuele zonnepanelen.

Daarnaast moet je ook het adres en de eigendomsdocumenten van de woning kunnen verstrekken. Deze documenten zijn belangrijk voor de keurder om een nauwkeurige beoordeling te kunnen doen van de energieprestatie van het gebouw.

Zorg ervoor dat je deze documenten voorbereidt voordat je een EPC-keuring aanvraagt.

Wat staat er in een EPC-rapportage?

In een EPC-rapportage staat informatie over de energieprestatie van een woning, appartement of studio. Het rapport geeft een overzicht van hoe energiezuinig de woning is en bevat een EPC-waarde.

Deze waarde wordt uitgedrukt in kWh/m² per jaar en geeft aan hoeveel energie de woning verbruikt. Daarnaast bevat het rapport ook informatie over de gebruikte materialen, isolatie, verwarmingssystemen en ventilatie.

Het doel van het rapport is om kopers of huurders inzicht te geven in de energieprestaties van de woning en hen te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Kosten en premies voor een EPC-keuring.

Bij het aanvragen van een EPC-keuring zijn er kosten en premies waar je rekening mee moet houden. De prijs van een EPC-keuring kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en locatie van de woning.

Het is belangrijk om prijzen te vergelijken bij erkende EPC-keurders om de beste deal te krijgen. Naast de kosten kunnen er ook premies beschikbaar zijn voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen die worden aanbevolen in het EPC-rapport.

Deze premies kunnen verschillen per regio en zijn bedoeld om eigenaren aan te moedigen om hun woning energiezuinig te maken. Het is de moeite waard om te onderzoeken welke premies beschikbaar zijn in jouw specifieke situatie, aangezien ze kunnen helpen om de kosten van de EPC-keuring te compenseren en tegelijkertijd energiebesparende verbeteringen aan te brengen in je woning.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een EPC keuring aanvragen?

Een EPC keuring aanvragen is het proces om een energieprestatiecertificaat te krijgen voor uw woning.

2. Wat moet ik doen om me voor te bereiden op een EPC keuring?

Voor een EPC keuring, moet je alle relevante documenten voorbereiden zoals bewijzen van energiebesparing in je woning.

3. Wat zijn de kosten van een EPC keuring?

De prijs voor een EPC keuring kan variëren. Het is goed om advies te vragen bij erkende EPC keurders voor een goedkoop EPC attest.

4. Hoe vraag ik een EPC attest aan in Antwerpen of OostVlaanderen?

Voor het aanvragen van een EPC attest in Antwerpen of OostVlaanderen, moet u contact opnemen met een erkende EPC keurder in uw regio.

5. Is er een minimum EPC waarde nodig voor het verhuren van mijn woning?

Ja, volgens de EPC wetgeving is er een minimum EPC waarde vereist voor het verhuren van een woning. Dit zorgt ervoor dat de woning aan bepaalde energiebesparende normen voldoet.