Elektriciteitskeuring bij verkoop woning

Wat is een elektriciteitskeuring bij verkoop?

Een elektriciteitskeuring bij verkoop is een belangrijke stap. Het is een check van de elektrische installatie in een huis dat wordt verkocht. Deze keuring zorgt ervoor dat alles veilig en volgens de wet is.

Een speciale inspecteur kijkt naar de bedrading, stopcontacten en schakelaars. Hij of zij maakt een keuringsrapport. Dit rapport laat zien of de elektriciteit in het huis goed werkt.

Het vertelt ook wat er verbeterd moet worden voordat het huis wordt verkocht. Dit helpt de nieuwe eigenaar omdat hij weet dat hij veilig kan wonen in zijn nieuwe huis.

Waarom is een elektriciteitskeuring bij verkoop van een woning belangrijk?

Een elektriciteitskeuring is belangrijk bij de verkoop van een woning. Het zorgt voor veiligheid. De nieuwe eigenaar weet dat alles werkt zoals het hoort. Geen zorgen over gebroken draden of oude zekeringen.

Alles is in orde.

Zo’n keuring kan ook helpen bij de prijs van de woning. Een huis met een goed elektrisch systeem heeft meer waarde. De koper hoeft geen extra geld uit te geven voor reparaties of vervangingen.

De koper is blij, de verkoper is blij. Dat is goed voor iedereen.

Wat houdt een elektriciteitskeuring in?

Een elektriciteitskeuring is een inspectie van de elektrische installatie in een woning. Bij deze keuring wordt gekeken of de installatie voldoet aan de normen en veiligheidsvoorschriften.

Een erkend elektricien voert de keuring uit en controleert onder andere de bedrading, stopcontacten, schakelaars en zekeringkast. Ook wordt gekeken naar eventuele gebreken of verouderde onderdelen.

Na de keuring ontvangt de eigenaar een keuringsrapport waarin staat of de installatie goedgekeurd is of niet. Als er gebreken worden gevonden, moeten deze worden verholpen voordat de woning verkocht kan worden.

Een elektriciteitskeuring is belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe eigenaar een veilige en goed functionerende elektrische installatie heeft in hun nieuwe woning.

Is een elektriciteitskeuring verplicht bij verkoop?

Bij de verkoop van een woning is een elektriciteitskeuring verplicht. Dit betekent dat de elektrische installatie van de woning moet worden gecontroleerd door een erkend keuringsorganisme.

Het keuringsrapport is belangrijk voor de nieuwe eigenaar, omdat het aantoont dat de elektrische installatie in orde is. Het keuringsattest moet worden opgenomen in het verkoopcontract en kan ook nodig zijn bij het verkrijgen van een energieprestatiecertificaat (EPC-certificaat).

Het doel van de keuring is om eventuele gebreken of afwijkingen in de elektrische installatie op te sporen en te laten repareren volgens de geldende normen. Het is belangrijk om te weten dat de geldigheid van het keuringsattest beperkt is, dus als je een oude woning verkoopt, kan het nodig zijn om de elektrische installatie te vervangen of aan te passen voordat je deze kunt verkopen.

Daarom is het raadzaam om voorafgaand aan de verkoop een elektriciteitskeuring te laten uitvoeren.

Wie mag de elektriciteitskeuring uitvoeren?

De elektriciteitskeuring bij verkoop van een woning mag alleen worden uitgevoerd door erkende elektriciens. Deze professionals hebben de juiste kennis en expertise om de elektrische installatie grondig te inspecteren en te beoordelen of deze voldoet aan de normen en veiligheidsvoorschriften.

Het is belangrijk dat de keuring wordt uitgevoerd door een bevoegde persoon om ervoor te zorgen dat alle aspecten van de installatie correct worden gecontroleerd. Bij het selecteren van een elektricien voor de keuring, is het aan te raden om te kiezen voor iemand met ervaring en goede referenties, zodat u er zeker van bent dat de keuring op een professionele en betrouwbare manier wordt uitgevoerd.

Wat zijn de stappen na afkeuring van de elektriciteit?

Als de elektriciteit in uw woning wordt afgekeurd, moet u stappen ondernemen om het probleem op te lossen. Ten eerste moet u een professionele elektricien inschakelen om de nodige reparaties uit te voeren.

Zij zullen de elektrische installatie controleren en indien nodig onderdelen vervangen of herstellen. Nadat de reparaties zijn uitgevoerd, moet u opnieuw een elektriciteitskeuring aanvragen om te controleren of alles nu voldoet aan de normen.

Als de herkeuring succesvol is, ontvangt u een keuringsattest dat aantoont dat de elektriciteit in uw woning veilig en in orde is. Het is belangrijk om deze documenten goed te bewaren, omdat ze mogelijk nodig zijn bij de verkoop van uw woning.

Veelgestelde Vragen

1. Wat is een Elektriciteitskeuring bij verkoop woning?

Een Elektriciteitskeuring bij verkoop woning is een inspectie van het elektriciteitsnetwerk in een huis of handelspand voordat het wordt verkocht.

2. Is een Elektriciteitskeuring nodig bij het verkopen van mijn oude woning?

Ja, een Elektriciteitskeuring is verplicht bij woningverkoop, ook als de woning oud is.

3. Wat gebeurt er als mijn woning niet voldoet aan de Elektriciteitskeuring?

Als je huis of handelspand niet slaagt voor de Elektriciteitsinspectie bij verkoop, moet je dit melden aan FOD Economie en de nodige verbeteringen aanbrengen.

4. Hoeveel kost een Elektrische keuring bij verkoop?

De prijs van een elektrische keuring bij verkoop hangt af van de grootte en complexiteit van je elektrische installatie.

5. Heb ik een EPCcertificaat nodig wanneer ik mijn woning verkoop?

Ja, samen met de Attest elektriciteitskeuring is een EPCcertificaat nodig bij het verkopen van je woning of handelspand. Het laat de energiewaarde van je huis zien.