Elektriciteit vernieuwen: Prijzen, Premies, soorten en opties

Het vernieuwen van je elektriciteit kan een flinke klus zijn. Wist je dat een verouderde elektrische installatie niet alleen inefficiënt is, maar ook onveilig kan zijn? Deze blog geeft je alle informatie over prijzenpremies en de verschillende soorten en opties bij het vernieuwen van elektriciteit.

Lees verder en ontdek hoe je jouw woning veiliger en energiezuiniger maakt!

Samenvatting

 • Een verouderde elektrische installatie kan zowel inefficiënt als onveilig zijn, dus het vernieuwen ervan is belangrijk voor de veiligheid van je woning.
 • Een elektrische keuring is verplicht bij nieuwbouw en grote veranderingen in het elektrische systeem, en moet elke tien jaar worden herhaald.
 • Bij het vernieuwen van elektriciteit worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het vervangen van bedrading, het installeren van nieuwe stopcontacten en lichtpunten, en het vernieuwen van de elektriciteitskast. Het is belangrijk om dit door een professional te laten doen om de installatie veilig en volgens de normen te maken.
 • Kosten voor het vernieuwen van elektriciteit variëren afhankelijk van de omvang van het project, maar gemiddeld liggen de prijzen tussen €1.000 en €5.000. Het vergelijken van offertes en het controleren van premies kan helpen om kosten te besparen bij het vernieuwen van elektriciteit.

Elektriciteit vernieuwen: Wat moet je weten?

 • – Wanneer moet je een elektrische keuring laten uitvoeren?
 • – Wat valt er onder het vernieuwen van elektriciteit?
 • – Kun je elektriciteit renoveren zonder te slijpen?

Wanneer is een elektrische keuring verplicht?

Een elektrische keuring is altijd verplicht bij de start van nieuw gebouwde huizen. Dit geldt ook voor panden waar grote veranderingen zijn gemaakt in de elektrische systemen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw geplaatst stopcontact of grote een elektrische oven in de keuken.

Elk tien jaar moet een huis opnieuw gekeurd worden, zelfs als er geen veranderingen zijn. Dit is om er zeker van te zijn dat alles nog goed en veilig werkt.

Welke werkzaamheden vallen onder het vernieuwen van elektriciteit?

Bij het vernieuwen van elektriciteit in een woning komen verschillende werkzaamheden kijken. Dit omvat onder andere het vervangen van de elektrische bedrading, het installeren van nieuwe stopcontacten en lichtpunten, en het vernieuwen van de elektriciteitskast.

Ook kan het nodig zijn om oude elektra te verwijderen en nieuwe bekabeling aan te leggen. Het vernieuwen van elektriciteit is een specialistische klus en wordt vaak uitgevoerd door een ervaren elektricien.

Het is belangrijk om deze werkzaamheden uit te laten voeren door een professional om ervoor te zorgen dat alles veilig en volgens de juiste normen wordt geïnstalleerd.

Is het mogelijk om elektriciteit te renoveren zonder te slijpen?

Ja, het is mogelijk om elektriciteit te renoveren zonder te slijpen. Er zijn verschillende methoden beschikbaar, zoals het gebruik van draadloze schakelaars en stopcontacten die via een afstandsbediening of smartphone kunnen worden bediend.

Daarnaast zijn er ook speciale opbouw- en inbouwdozen verkrijgbaar die geen breekwerk vereisen. Deze kunnen worden gebruikt om nieuwe elektrische punten toe te voegen zonder de bestaande muren te beschadigen.

Dit maakt het renoveren van elektriciteit zonder te slijpen mogelijk en biedt een minder invasieve oplossing voor het upgraden van je elektrische installatie.

Kosten voor het vernieuwen van elektriciteit

 • – De prijzen voor algemene elektriciteitswerken variëren afhankelijk van de omvang van het project en kunnen gemiddeld tussen de €1.000 en €5.000 liggen.
 • – Voor kleine elektriciteitswerken, zoals het vervangen van stopcontacten of schakelaars, kunnen de kosten rond de €50 tot €100 per uur liggen.
 • – Industriële elektriciteitswerken kunnen aanzienlijk duurder zijn, met kosten die kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van de complexiteit van het project.

Prijzen voor algemene elektriciteitswerken

Voor algemene elektriciteitswerken kunnen de prijzen variëren. Het is belangrijk om offertes van verschillende elektriciens te vergelijken om de beste prijs te vinden. Gemiddeld liggen de kosten voor algemene elektriciteitswerken tussen de €40 en €70 per uur.

Dit bedrag is inclusief materiaalkosten. Het exacte bedrag kan afhangen van factoren zoals de omvang van het project en de benodigde materialen. Het is raadzaam om een gedetailleerde offerte aan te vragen voordat u akkoord gaat met de werkzaamheden.

Kosten voor kleine elektriciteitswerken

Bij het vernieuwen van kleine elektriciteitswerken kunnen de kosten variëren. Het is belangrijk om te weten dat de prijs afhangt van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid werk en het materiaal dat nodig is.

Over het algemeen kunnen de kosten voor kleine elektriciteitswerken variëren tussen 100 en 500 euro. Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen en deze te vergelijken om de beste deal te krijgen.

Het is ook belangrijk om een ervaren elektricien in te huren die de klus professioneel kan uitvoeren.

Industriële elektriciteitswerken en de bijbehorende kosten

Bij het vernieuwen van elektriciteit in industriële gebouwen moeten er vaak specifieke elektriciteitswerken worden uitgevoerd. Denk hierbij aan het installeren van nieuwe elektrische bekabeling, het vervangen of upgraden van de elektriciteitskast en het aansluiten van apparaten en machines.

De kosten voor deze industriële elektriciteitswerken kunnen variëren afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project. Het is belangrijk om een professionele elektricien in te schakelen die ervaring heeft met industriële elektriciteitswerken om ervoor te zorgen dat het werk veilig en efficiënt wordt uitgevoerd.

Ze kunnen je ook helpen bij het inschatten van de kosten en het vinden van oplossingen binnen jouw budget.

Belangrijke aandachtspunten bij het vernieuwen van elektriciteit

Zorg ervoor dat je de kosten vergelijkt en premies controleert om te besparen op het vernieuwen van elektriciteit. Lees verder voor meer handige tips!

Zelf doen of uitbesteden?

Bij het vernieuwen van elektriciteit heb je de keuze om het zelf te doen of uit te besteden aan een professional. Het zelf doen kan kosten besparen, maar het is belangrijk om te bedenken of je de kennis en vaardigheden hebt om dit veilig en correct te doen.

Als je twijfelt, is het wellicht verstandiger om een elektricien in te schakelen. Zij hebben de expertise om de werkzaamheden efficiënt en veilig uit te voeren. Vergeet ook niet om offertes te vergelijken om zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

En denk ook aan eventuele premies die je kunt ontvangen voor het vernieuwen van je elektriciteit.

Premies voor elektriciteit

Om huiseigenaren aan te moedigen hun elektriciteit te vernieuwen, zijn er premies beschikbaar. Deze premies kunnen helpen bij het verminderen van de kosten van het vernieuwen van de elektrische installatie.

Het is belangrijk om te controleren of je in aanmerking komt voor deze premies en welke vereisten eraan verbonden zijn. Je kunt contact opnemen met lokale instanties of energiemaatschappijen om meer informatie te krijgen over welke premies beschikbaar zijn.

Het is altijd een goed idee om deze mogelijkheid te onderzoeken, aangezien het kan helpen bij het besparen van geld tijdens het vernieuwen van je elektriciteit.

Besparen op kosten door offertes te vergelijken

Je kunt geld besparen door offertes te vergelijken bij het vernieuwen van elektriciteit. Het is verstandig om verschillende elektriciens te benaderen en hen om een offerte te vragen voor de werkzaamheden.

Op deze manier kun je de prijzen vergelijken en de beste deal vinden. Let ook op de kwaliteit van het werk en de ervaring van de elektricien bij het maken van je keuze. Zo kun je geld besparen zonder in te leveren op kwaliteit en service.

Opties voor elektriciteit vernieuwen

 • – Een van de opties voor het vernieuwen van elektriciteit is het installeren van een nieuw domoticasysteem.
 • – Een andere optie is het toevoegen van extra lichtpunten en stopcontacten in de woning.

Nieuwe installatie voor elektriciteit

Bij het vernieuwen van elektriciteit is een nieuwe installatie vaak noodzakelijk. Dit kan betekenen dat er een volledig nieuwe bekabeling moet worden aangelegd, evenals een nieuwe elektriciteitskast.

Een nieuwe installatie zorgt ervoor dat de elektriciteit in je huis veilig en efficiënt werkt. Het is belangrijk om dit door een professional te laten doen om ervoor te zorgen dat alles goed wordt geïnstalleerd en voldoet aan de juiste normen en voorschriften.

Een nieuwe installatie biedt ook de mogelijkheid om extra lichtpunten en stopcontacten toe te voegen, evenals het installeren van een domoticasysteem voor meer gemak en controle over je elektriciteit.

Domoticasysteem installeren

Een domoticasysteem is een moderne manier om je elektriciteit te vernieuwen en je huis slimmer te maken. Met een domoticasysteem kun je verschillende apparaten en systemen in huis bedienen via je smartphone of tablet.

Je kunt bijvoorbeeld je verlichting, verwarming, beveiligingssysteem en zelfs je gordijnen op afstand regelen. Het installeren van een domoticasysteem vereist wel enige kennis en ervaring, dus het is vaak verstandig om een elektricien in te schakelen.

Een elektricien kan je helpen bij het kiezen van de juiste apparatuur en het installeren ervan. Het is ook mogelijk om een domoticasysteem in fases te installeren, zodat je stap voor stap kunt upgraden naar een volledig geautomatiseerd huis.

Toevoegen van extra lichtpunten en stopcontacten

Als je je elektriciteit vernieuwt, kun je ervoor kiezen om extra lichtpunten en stopcontacten toe te voegen. Dit kan handig zijn als je meer verlichting of apparaten wilt aansluiten in een bepaalde ruimte.

Een elektricien kan de bedrading en schakelaars installeren om deze extra lichtpunten en stopcontacten aan te sluiten op je elektrische installatie. Zo kun je gemakkelijk en veilig gebruik maken van elektriciteit in verschillende delen van je huis.

Vergeet niet om de kosten, opties en premies te bespreken met een professional voordat je besluit extra lichtpunten en stopcontacten toe te voegen.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken wat je moet weten over het vernieuwen van elektriciteit, evenals de kosten, premies en opties. Het vernieuwen van elektriciteit kan een grote investering zijn, maar het is belangrijk voor de veiligheid en efficiëntie van je woning.

Door het vergelijken van offertes en het overwegen van verschillende opties, kun je de beste keuze maken voor jouw situatie. Laat altijd elektriciteitswerken uitvoeren door een professionele elektricien om ervoor te zorgen dat alles correct en veilig wordt geïnstalleerd.

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent elektriciteit vernieuwen?

Elektriciteit vernieuwen betekent het aanpassen of verbeteren van uw elektriciteitsnet en elektriciteitsaansluiting.

2. Wat zijn de prijzen en premies voor het vernieuwen van elektriciteit?

De prijzen en premies voor het vernieuwen van elektriciteit kunnen variëren. Het hangt af van de groepenkast, het uurprijs van de elektriciteitsmaatschappij, en de kosten voor advies en training.

3. Wat zijn wat soorten en opties in elektriciteit vernieuwen?

Bij het vernieuwen van elektriciteit kunt u denken aan nieuwe aardgascontracten, een verandering in uw elektriciteitsverbruik, of een nieuwe elektriciteitsmeter.

4. Hoe kunnen elektrische apparaten invloed hebben op mijn elektriciteit vernieuwen?

Elektrische apparaten kunnen uw elektriciteitsverbruik verhogen. Dit kan een reden zijn om uw elektriciteit te vernieuwen.